Parempaa Eurooppaa rakentamassa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtajan blogi Euroopasta, EU:sta ja Suomesta

Eurooppalainen Suomi: Onnea satavuotias Suomi!

  • Eurooppalainen Suomi: Onnea satavuotias Suomi!

Tänä päivänä tarkalleen sata vuotta sitten eduskunnalla oli käsiteltävään tärkeä päätös: Svinhufvudin senaatin esitys Suomen julistautumiseksi itsenäiseksi. Sen hyväksyminen eduskunnassa kuudes joulukuuta 1917 merkitsi uutta aikakautta Suomelle – itsenäisyyden aikakautta.

Kansanvalta on jatkunut Suomessa katkeamattomana sadan vuoden ajan. Tämä on maailmanlaajuisestikin harvinaisen pitkä jatkumo, jota suomalaiset ovat puolustaneet vaikeissa olosuhteissa ja suurten uhrauksien kautta. Itsenäisyyspäivänä suomalaiset hiljentyvät muistelemaan sodissa kaatuneita, veteraaneja ja vapauden eteen tehtyjä uhrauksia. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa itsenäisyyspäivä on pitkään ollut vakavahenkinen ja juhlallinen tilaisuus – ei karnevaali. Tämän historian ymmärtäminen ja sen arvostaminen mahdollistaa myös tulevaisuuden hahmottamisen kirkkaampana.

Sotien jälkeisten vuosikymmenten aikana Suomi tasapainoili idän ja lännen välissä. Poliittinen paine oli merkittävä ja pieni maa joutui useamman kerran maailmanpolitiikan pelinappulaksi tai -laudaksi. Kestimme tämänkin koettelemuksen luopumatta meille tärkeistä arvoista ja vuonna 1994 teimme itsenäisen historiamme ehkä merkittävimmän päätöksen: liityimme Euroopan unioniin ja julistimme maailmalle olevamme osa läntistä ja eurooppalaista arvoyhteisöä.

Euroopan unionin jäsenyys avasi Suomelle ja suomalaisille väylän maailmalle. Vuonna 2017 Suomi on monilla mittareilla mitattuna maailman parhaita maita elää ja jakamamme arvopohja – demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate – toimii paitsi ankkurina myös kompassina yhteiskuntamme kehittämisessä.

Suomalaisuus ja eurooppalaisuus kulkevat käsi kädessä. Kuulumme arvoyhteisöön ja kansojen väliseen liittoon, jonka tavoitteena on turvata rauha ja lisätä ihmisten hyvinvointia. Molemmissa tavoitteissa on onnistuttu, vaikka Suomi ja Eurooppa eivät olekaan valmiita. Vuonna 2017 meidän on kuitenkin syytä olla hyvin ylpeitä ja onnellisia siitä kehityksestä, joka Suomessa on tapahtunut sadan itsenäisyyden vuotemme aikana.

Suomen tasavallan presidentti ja puolustusvoimain ylipäällikkö antoi Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi ylipäällikön päiväkäskyn, jossa todetaan:

”Itsenäisyys on paitsi lahja, niin myös tehtävä. Pitämällä Suomi ja suomalaiset hyvinvoivina ja maamme turvallisena elää, varmistamme kyvyn tehdä valintoja omista lähtökohdistamme jatkossakin. Näin osoitamme myös kunnioituksemme aikaisempien sukupolvien työtä ja uhrauksia kohtaan.”

Päiväkäskyn sanoma on helppo allekirjoittaa. Suomalaisten paikka maailmassa on sadan vuoden itsenäisyyden jälkeen selvä – olemme osa läntistä arvoyhteisöä ja itsenäisenä maana osa eurooppalaisten valtioiden muodostamaa unionia. Tältä pohjalta voimme kääntää katseemme menneestä vuosisadasta kohti seuraavaa sataa itsenäistä vuotta – niin Suomi kuin Euroopan unioni ovat projekteina kesken ja moni epäkohta vaatii korjaamista. Tämä onnistuu vain, mikäli noudatamme juhlavuotemme teemaa ja kohtaamme haasteet suomalaisina ja eurooppalaisina yhdessä.

Eurooppalainen Suomi onnittelee 100-vuotiasta Suomea. Tasavallan presidentin ja puolustusvoimien ylipäällikön päiväkäskyn mukaisesti kohotamme kolminkertaisen eläköön-huudon satavuotiaalle Suomelle – Eläköön! Eläköön! Eläköön!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat